ΕΕ: Εμβολιασμοί ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου - SOS για τρίτο κύμα στις γιορτές

ΕΕ: Εμβολιασμοί ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου - SOS για τρίτο κύμα στις γιορτές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:29 Δημιουργία 25/11/20, 11:43

Για έναρξη των εμβολιασμών κατά του Covid-19 ακόμη κι εντός του τρέχοντος έτους έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Όπως είπε η Γερμανίδα αξιωματούχος, ενώ είναι κατανοητό ότι ο κόσμος θέλει να μειωθούν τα μέτρα περιορισμού, τα μέτρα που χαλαρώνουν σε ακατάλληλο βαθμό θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικά και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Ξέρω ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπάρμεν και σερβιτόροι θέλουν να λήξουν οι περιορισμοί. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Η υπερβολικά γρήγορη και υπερβολικής έκτασης χαλάρωση δημιουργεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να υπογράψει και τυπικά τη συμφωνία με την αμερικανική Moderna για την παράδοση του εμβολίου κατά του Covid-19, με την ΕΕ να αναμένεται να προμηθευτεί έως και 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια. Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac.

Αν σου άρεσε κάνε