Τ. Ερντογάν: Απαραίτητο «πικρό χάπι» η αύξηση των επιτοκίων

Τ. Ερντογάν: Απαραίτητο «πικρό χάπι» η αύξηση των επιτοκίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:53 Δημιουργία 20/11/20, 13:33

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χθες Πέμπτη, είναι ένα «πικρό χάπι» που πρέπει να ληφθεί προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει κολλήσει σχεδόν στο 12% σε όλη τη διάρκεια του 2020, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε κάποια «πικρά χάπια» εάν χρειαστεί σε αυτό το στάδιο. Αξιολογώ τη χθεσινή απόφαση της αύξησης των επιτοκίων σε αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας σε επιχειρηματικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι θεωρεί η μείωση του πληθωρισμού θα σταθεροποιήσει τη λίρα και επανέλαβε την ανορθόδοξη οικονομική του άποψη ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού.

«Ο πραγματικός μας στόχος είναι πρώτα να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό το συντομότερο δυνατό, στα επίπεδα των μεσοπρόθεσμων στόχων μας και να διασφαλίσουμε ότι τα επιτόκια θα συμβαδίζουν με αυτόν», ανέφερε.

Η Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 15% και δεσμεύθηκε χθες Πέμπτη να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον πληθωρισμό, ικανοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες και ενισχύοντας τη λίρα.

Σήμερα ωστόσο η λίρα έναντι του δολαρίου υποχωρεί περί του 0,3% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 7,5735.

Η αύξηση των επιτοκίων ήταν η πιο έντονη σε περισσότερα από δύο χρόνια και μπορεί να στηρίξει τη λίρα, αφού κατρακύλησε σε μια σειρά χαμηλών ρεκόρ από το καλοκαίρι, αν και θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση του κορωνοϊού.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους επενδυτές να επαναφέρουν τις αποταμιεύσεις από το εξωτερικό και να τα βγάλουν από τα στρώματα, προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομία.

Πηγή: Reuters

Αν σου άρεσε κάνε