«Pause» για την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας

«Pause» για την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:35 Δημιουργία 17/11/20, 15:31

«Pause» πατάει η αμερικανική οικονομία στη σκιά της έξαρσης της πανδημίας, για την ανάσχεση της οποίας επιβάλλονται νέα, σκληρότερα περιοριστικά μέτρα σε Καλιφόρνια, Ορεγκον, Ουάσινγκτον, Νιου Τζέρσεϊ, Αϊόβα, Νέα Υόρκη.

Η Καλιφόρνια επανέφερε τη Δευτέρα απαγορεύσεις σε πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Πολιτεία, ενώ ο κυβερνήτης της προειδοποίησε ότι ενδέχεται να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Το Μίσιγκαν κήρυξε μερικό lockdown τριών εβδομάδων, ενώ Πολιτείες όπως το Ορεγκον, η Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ, αυστηροποίησαν τους περιορισμoύς. Ακόμη και ο κυβερνήτης της Αϊόβα, που αντστεκόταν εδώ και καιρό στους περιορισμούς, εξέδωσε περιοριστική εντολή για τις μάσκες τη Δευτέρα.

Οι νέοι περιορισμοί έρχονται μετά την ταχεία αύξηση των περιπτώσεων, με τη χώρα να προσθέτει 1 εκατομμύριο μολύνσεις τις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε τους αξιωματούχους Υγείας να εκδώσουν προειδοποιήσεις σχετικά με την προοπτική ανεξέλεγκτων εστιών καθώς πλησιάζει η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 μέρες έχει κάνει άλμα 37%, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Είναι ο πιο γρήγορος ρυθμός από οποιοδήποτε χρονικό σημείο από τα τέλη Μαρτίου στις ΗΠΑ. Η Πενσιλβάνια σημείωσε άνοδο 14% στα συνολικά κρούσματα, ενώ το Οχάιο κατά 19%, η Ουάσινγκτον κατά 11% και το Ιλινόις κατά 18%. Οι περιπτώσεις στο Μίσιγκαν έχουν αυξηθεί κατά 20%, που είναι και το περισσότερο από τον Απρίλιο.

Και στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονταν κάθε μέρα αυξήθηκε περισσότερο από 51% κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Πολιτεία -γρηγορότερα από την αύξηση 39% που είχε κατά το τελευταίο κύμα κορονοϊού τον Ιούνιο.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποστεί lockdown και περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν την προοπτική ακόμη περισσότερης αναταραχής. Στη Νέα Υόρκη, μπαρ και εστιατόρια πρέπει τώρα να κλείνουν στις 10 μ.μ., ενώ οι εσωτερικές συγκεντρώσεις πρέπει να περιορίζονται σε 10 άτομα. Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε περισσότερους περιορισμούς, εάν οι περιπτώσεις κορoνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται. Εχει ήδη κλείσει σχολεία και μη απαραίτητες επιχειρήσεις. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, οι αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να κλείσουν τα σχολεία, εάν το ποσοστό θετικών εξετάσεων σε επίπεδο πόλης φτάσει τον επταήμερο μέσο όρο του 3%. Εως τη Δευτέρα, ήταν στο 2,77%.

Αν σου άρεσε κάνε