Covid-19: Σάλος για την ευθανασία 17 εκατ. μινκ στη Δανία

Covid-19: Σάλος για την ευθανασία 17 εκατ. μινκ στη Δανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:32 Δημιουργία 10/11/20, 14:05

Χαμός έχει ξεσπάσει στη Δανία λόγω των σχεδίων της κυβέρνησης να θανατώσει 17 εκατ. μίνκ - ολόκληρο δηλαδή τον πληθυσμό του μικρού ζώου της χώρας, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση μιας μεταλλαγμένης μορφής του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομική βάση για να προβεί σε ευθανασία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας της Κοπεγχάγης σχεδιάζει να φέρει επείγοντα νόμο σήμερα για τη θανάτωση έως και 17 εκατ. μινκ, περιλαμβανομένων αυτών που είναι υγιή. Αλλά δεν έχει την κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει το μέτρο, καθώς η κεντροδεξιά επιτροπή της χώρας δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του νόμου.

Η πρωθυπουργός της χώρας Mette Frederiksen ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως η μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού είχε μεταδοθεί από μινκ σε 12 ανθρώπους και πως θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Covid-19. Ωστόσο, ορισμένοι διεθνείς επιστήμονες αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Frederiksen.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη γίνει ευθανασία σε περισσότερα από 2 εκατ. μινκ, με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και τους εκτροφείς μινκ να κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια τη δημοκρατία της χώρας.

«Η κυβέρνηση τζογάρει με τη δημοκρατία της Δανίας και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Jakob Ellemann-Jensen, επικεφαλής της μεγαλύτερης κεντροδεξιάς ομάδας της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας Mogens Jensen ζήτησε χθες συγγνώμη για τη σύγχυση και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη ως προς το ποιες ενέργειες έχουν νομική βάση και ποιες όχι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δανίας, οποιοδήποτε μολυσμένο μινκ και αυτά που βρίσκονται εντός μιας ζώνης ασφαλείας 8 χιλιομέτρων μπορούν να θανατωθούν, όχι όμως τα υγιή μινκ εκτός των ορίων αυτών. Ελλείψει δυνατότητας στις μονάδες καύσης, έχουν ανοιχτεί μαζικοί τάφοι για τα ζώα σε έδαφος που ανήκει στον στρατό της Δανίας.

Η επείγουσα νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή της Δανίας, την οποία δεν έχει η κυβέρνηση για να περάσει το μέτρο. Ο νόμος μπορεί να περάσει, αν υπάρξει περισσότερος χρόνος συζήτησης του θέματος ή εάν η κυβέρνηση εισαγάγει κανονικό νομοσχέδιο, που απαιτεί μόνο μια απλή πλειοψηφία.

Πολιτικοί συντάκτες αποκαλούν «σκάνδαλο» την παραδοχή έλλειψης νομικής βάσης για την ευθανασία, ενώ ο επικεφαλής του συνδέσμου των εκτροφέων μινκ της Δανίας Tage Pedersen δήλωσε «συγκλονισμένος» από τον «παντελώς παράλογο χειρισμό» της υπόθεσης για έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει εξαγωγές άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για τη Δανία.

Αν σου άρεσε κάνε