ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/11/20, 21:02

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση ο ίδιος τη Δευτέρα, εκδιώκοντας έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου λίγες μέρες μετά την απώλεια της προεδρίας.

Σε διαδοχικά tweets, ο Τραμπ έγραψε ότι ο Έσπερ είχε «τελειώσει» και ότι θα αντικατασταθεί από τον Διευθυντή του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου Κρίστοφερ Μίλερ, ο οποίος θα ηγηθεί του Πενταγώνου άμεσα. Ευχαρίστησε δε, μάλλον ειρωνικά τον Έσπερ για τις υπηρεσίες του.

Η αναταραχή έρχεται μετά από πληροφορίες ότι ο Έσπερ είχε ετοιμάσει μια επιστολή παραίτησης τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα νομοθέτες, πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες να τον παροτρύνουν να παραμείνει στη θέση του.

Ο Έσπερ και ο Τραμπ είχαν παλιότερα συγκρουστεί για τη χρήση στρατευμάτων ενεργού καθήκοντος από τον πρόεδρο για να εξαλείψουν τα περιστατικά ταραχών. Ήταν άλλωστε γνωστό πως πριν τις αμερικανικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να «τιμωρήσει» τον Έσπερ για την άρνησή του να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι στους διαδηλωτές για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, πρωτοβουλία που θα αναλάμβανε μετά τις εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε