Επιδρομή Europol κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο - Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα

Επιδρομή Europol κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο - Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:11 Δημιουργία 03/11/20, 18:51

Συντονισμένες έρευνες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διεξήγαγε η Europol, σε μια προσπάθεια καταστολής της ρητορικής μίσους και της υποκίνησης της βίας στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol και Γερμανών εισαγγελέων.

Οι έρευνες στη Γερμανία, έγιναν σε 83 διαμερίσματα και άλλα κτίρια από τα οποία κατασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία όπως «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως 96 ύποπτοι ανακρίνονται για «αναρτήσεις μίσους» στο διαδίκτυο.

Ένας από τους υπόπτους κατηγορείται ότι έκανε αντισημιτικά σχόλια ενώ ένας άλλος ότι εξύβρισε μια γυναίκα πολιτικό στο διαδίκτυο, ανέφεραν σε δήλωσή τους εισαγγελείς στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Στην ετήσια επιχείρηση, ξεκίνησαν Γερμανοί εισαγγελείς ενώ φέτος προστέθηκαν για πρώτη φορά σ’ αυτήν, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Τσεχία υπό τον συντονισμό της Europol.

Γερμανικός νόμος του 2018, απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν ή να μπλοκάρουν αντίστοιχα περιεχόμενα εντός 24ωρών αφότου δεχθούν μια προσφυγή και σε διαφορετική περίπτωση να τιμωρούνται με μεγάλα πρόστιμα.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας ελέγχεται αυστηρά καθώς αυξάνονται παγκοσμίως οι καταχωρίσεις μίσους στο Ίντερνετ, όμως έχει περιορισμένη επίδραση και δεν έχει σταματήσει τη διαδικτυακή ρητορική μίσους στη Γερμανία, που θεωρείται πως ευθύνεται ότι τροφοδότησε πέρυσι ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε