Σοκ από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη - Τουλάχιστον 3 νεκροί και 15 τραυματίες

Σοκ από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη - Τουλάχιστον 3 νεκροί και 15 τραυματίες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:55 Δημιουργία 03/11/20, 07:45

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Βιέννη, στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος σε έξι σημεία γύρω από μία συναγωγή στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον τρεις πολίτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δραστών, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να είναι εξίσου νεκρός.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ, έκανε λόγο για «πολλούς νεκρούς» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμη η επιχείρηση της αστυνομίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, χωρίς όμως να έχει δίνονται πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο, ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε συναγερμό είναι και η Τσεχία, καθώς έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Αυστρία, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες σε περίπτωση που προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τρομοκράτες είναι «επικίνδυνοι και βαριά οπλισμένοι» και γι' αυτό συνέστησαν στους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο του κέντρου.

Εν ψυχρώ εκτέλεση

Όπως ανακοινώθηκε, εκτός του ενός δράστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, τρεις πολίτες τουλάχιστον απεβίωσαν. Μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άνδρα, ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας που υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ στις 7 το πρωί, στη νέα ενημέρωση της αστυνομίας και του υπ. Εσωτερικών, έγινε γνωστός και ο θάνατος ενός ακόμη πολίτη, άνδρα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ένοπλος που έπεσε νεκρός, είχε πάνω του μία ζώνη με εκρηκτικά. Επίσης έγινε γνωστό πως ένας από τους δράστες έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πυροβολισμοί στην περιοχή κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα και η εθνικότητα των δύο θυμάτων και των τραυματιών.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση

Σύμφωνα με το Sputnik που επικαλείται πληροφορίες του SITE Intelligence Group, ΜΚΟ που παρακολουθεί την διαδικτυακή δράση τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποστηρικτής του Daesh δήλωσε πως είναι «ευτυχισμένοι», περιγράφοντας τους ενόπλους ως «λιοντάρια του Ισλάμ» και τονίζοντας πως η επίθεση στην Βιέννη είναι ένα «μέρος του λογαριασμού».

H Bild, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως ένας από τους κύριους υπόπτους της επίθεσης, είχε προαναγγείλει την πράξη του με βίντεο στο Instagram, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Αν σου άρεσε κάνε