Handelsblatt: Η Ελλάδα θωρακίζεται σε Αιγαίο και Έβρο

Handelsblatt: Η Ελλάδα θωρακίζεται σε Αιγαίο και Έβρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:50 Δημιουργία 19/10/20, 17:38

Η ελληνοτουρκική ένταση σε συνάρτηση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά και οι εκλογές της Κυριακής στις τουρκοκυπριακές περιοχές στο μικροσκόπιο των Γερμανών αναλυτών.

«Υπό το φόβο μεταναστών η Ελλάδα κατασκευάζει συρματοπλέγματα στα σύνορα με την Τουρκία» είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική Handelsblatt που αναφέρεται στον νέο φράχτη στον Έβρο.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

«Με φόντο τις πρόσφατες συγκρούσεις με την Τουρκία για τις οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα φοβάται ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να ασκήσει νέες πιέσεις (σσ. στο προσφυγικό/μεταναστευτικό). Σχετικές ενδείξεις υπάρχουν ήδη: ελληνικοί αστυνομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι παρατηρούν αυξημένο αριθμό μεταναστών να μεταφέρονται με λεωφορεία στον Έβρο όπου επιβιβάζονται στη συνέχεια σε φουσκωτά. Οι τούρκοι συνοριοφύλακες φέρονται να μην εμποδίζουν τη δράση των διακινητών.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Το Σαββατοκύριακο η Τουρκία διεύρυνε μονομερώς την περιοχή έρευνας και διάσωσης. Πλέον αξιώνει την ευθύνη για τη θαλάσσια διάσωση στα ανοικτά ελληνικών νησιών όπως της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κρήτης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια ''αυθαίρετη και παράνομη αξίωση''.

[…] Η Ελλάδα θέλει να προστατεύσει τώρα καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο στα πρότυπα των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Στο πλαίσιο αυτό η ακτοφυλακή σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος παρακολούθησης με κύριο στόχο να αποτρέπει την παράτυπη μετανάστευση από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά. […] Οι σχετικοί διαγωνισμοί για τις αναθέσεις έργων αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη χρονιά».

Ελλάδα, η σημαντικότερη δια αέρος αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης

Για συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και δη από αέρος κάνει λόγο η Welt της Κυριακής, επικαλούμενη τη νέα αδημοσίευτη ακόμη ετήσια έκθεση της γερμανικής αστυνομίας (Bundespolizei) για το 2019. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα παραμένει η σημαντικότερη δια αέρος αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης. Ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού, η «εναέρια διαδρομή προς Γερμανία φέρεται να παραμένει ελκυστική».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «[...] σε σχετικές έρευνες το ένα τρίτο περίπου των ενήλικων αιτούντων άσυλο δηλώνουν ότι ήρθαν στη Γερμανία με αεροπλάνο και κυρίως μέσω μιας συγκεκριμένης χώρας της Βαλκανικής Οδού: για την Bundespolizei η Ελλάδα θεωρείται ''η σημαντικότερη αφετηρία παράνομης μετανάστευσης από αέρος''. Γερμανοί αστυνομικοί που στηρίζουν επί τόπου τους έλληνες συναδέλφους τους, συμμετείχαν (το 2019) άμεσα ή έμμεσα στην αποτροπή 8.750 επιβιβάσεων ατόμων. […] Σημαντικοί προορισμοί στο χώρο του Σένγκεν πέρα από γερμανικές πόλεις ήταν επίσης Βρυξέλλες, Βιέννη, Παρίσι και Άμστερνταμ.

Την τρέχουσα χρονιά και λόγω κορωνοϊού οι αριθμοί μειώθηκαν αισθητά. Παρά ταύτα οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, το 2020 και μέχρι τον Αύγουστο οι περισσότερες παράτυπες είσοδοι δια μέσω πτήσεων επιχειρήθηκαν από την Ελλάδα. Παρά τους περιορισμούς στις εναέριες συγκοινωνίες, γερμανοί αστυνομικοί απέτρεψαν επί τόπου στην Ελλάδα και μέχρι τον Αύγουστο περίπου 3.100 παράτυπες εισόδους στη Γερμανία».

Πηγή: Deutsche Welle

Αν σου άρεσε κάνε