Brexit: Σήμερα η απάντηση του Μπ. Τζόνσον στο τελεσίγραφο της Ε.Ε.

Brexit: Σήμερα η απάντηση του Μπ. Τζόνσον στο τελεσίγραφο της Ε.Ε.

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:34 Δημιουργία 16/10/20, 12:27

Σήμερα αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στο τελεσίγραφο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το αν πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες υποχωρήσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και μιας «ομαλής» εξόδου ή ενός ασύντακτου Brexit μέσα σε 3 μήνες, το οποίο όπως υπολογίζεται θα προκαλέσει προβλήματα σε αλυσίδες τροφοδοσίας την ώρα που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δείχνουν τα δόντια τους, όπως αναφέρεται στο Reuters.

Λόγω της έλλειψης προόδου των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών, η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία να επιλέξει μεταξύ υποχωρήσεων και «άτακτης» εξόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

«Έκπληκτος από την θέση ότι για να υπάρξει συμφωνία, όλες οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ, διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς, ο οποίος θεωρεί το Brexit επανάσταση που θα επαναφέρει την αίγλη του βρετανικού έθνους κράτους, κάνοντας λόγο για «ασυνήθη προσέγγιση» της διαπραγμάτευσης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο παρελθόν πως θα επιθυμούσε έξοδο με συμφωνία, παρόλα αυτά υποστήριξε πως η χώρα του θα τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα, ενώ τα σύνορα θα μπλοκαριστούν, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ σε αχανές πάρκινγκ φορτηγών.

Ωστόσο, σύμφωνα με με ευρωπαίο διπλωμάτη, υπάρχουν φόβοι πως ο Τζόνσον θα κάνει χρήση της Madman Theory (Θεωρία του Τρελού), μέθοδο που χρησιμοποίησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η κυβέρνηση Νίξον υπονοώντας προς τις ηγεσίες του σοβιετικού μπλοκ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απρόβλεπτη και παράλογη συμπεριφορά.

«Πάντοτε λέγαμε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. Τώρα τα πράγματα έχουν στενέψει. Εκκρεμούν στην πραγματικότητα μόνο δύο θέματα. Κατά συνέπεια, μία συμφωνία είναι εφικτή, αλλά αυτό απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο Εμ. Μακρόν και η Ανγκέλα Μέρκελ, έκαναν χθες σαφές ότι μία συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά. «Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην σύνοδο. «Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε