Εκνευρισμός Τραμπ για τις καθυστερήσεις εμβολίων από τον FDA

Εκνευρισμός Τραμπ για τις καθυστερήσεις εμβολίων από τον FDA

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:01 Δημιουργία 07/10/20, 12:39

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η «κόντρα» του Ντόναλντ Τραμπ με την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) με αφορμή τα εμβόλια κατά του κορονοίού.

Συγκεκριμένα, ο FDA όρισε χθες Τρίτη πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που θα επιθυμούσε ο Λευκός Οίκος για την έκτακτη έγκριση εμβολίου κατά του COVID-19, καθιστώντας έτσι αδύνατο να υπάρξει έγκριση πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο FDA αναφέρει πως οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών τρίτου σταδίου, προτού υποβάλουν αίτηση για να διατεθεί το εμβόλιό τους στο εμπόριο. Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του ιού κατά τουλάχιστον 50% ενώ ο FDA απαιτεί κάθε έρευνα να έχει τουλάχιστον πέντε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το ψευδο-φάρμακο.

«Η FDA δεσμεύεται ότι η διαδικασία παραγωγής και επιστημονικής αξιολόγησης των εμβολίων κατά της Covid-19 θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανοικτή και διαφανής», ανέφερε σε ανάρτηTwitter ο επικεφαλής της υπηρεσίας Στίβεν Χαν ενώ από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε πως τα νέα μέτρα που θέλει να επιβάλλει ο FDA «καθιστούν πιο δύσκολη την παρασκευή εμβολίων γρήγορα, ώστε να έχουν εγκριθεί πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών. Αυτή είναι μία ακόμη πολιτική επίθεση».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, Λευκός Οίκος και FDA βρίσκονται σε έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα εδώ και πολλές εβδομάδες.

Οι κλινικές δοκιμές εμβολίων των εταιρειών Modena, Pfizer , Johnson & Johnson που ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, βρίσκονται στο τρίτο στάδιο στις ΗΠΑ, ενώ τα εμβόλια των δύο πρώτων εταιρειών απαιτούν δύο δόσεις οι οποίες θα χορηγούνται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

«Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την κήρυξη της ανεξαρτησίας της FDA», τόνισε ο Έρικ Τόπολ, ένας από τους επιστήμονες που πίεζε την υπηρεσία να μην υποκύψει στα αιτήματα του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε