Ερντογάν: «Προκλητικός και αναιδής ο Μακρόν»

Ερντογάν: «Προκλητικός και αναιδής ο Μακρόν»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:49 Δημιουργία 06/10/20, 19:35

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν περί «ισλαμικού αυτονομισμού», φαίνεται να εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τη σειρά του τις χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» και ένδειξη «αναίδειας».

Ο Εμ.Μακρόν είχε προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, με αφορμή την προαναγγελία νομοσχεδίου, με βήματα που θα περιορίζουν την κατ’ οίκον διδασκαλία και κίνητρα για την εκμάθηση της αραβικής γλώσσας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή Λε Μουρό, ένα υποβαθμισμένο προάστιο στα βόρεια του Παρισιού

«Η δήλωση ότι “το Ισλάμ είναι σε κρίση” από τον πρόεδρο Μακρόν σε μια πόλη όπου πυκνοκατοικείται από Μουσουλμάνους πέρα από ασέβεια, αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση. Το να κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του Ισλάμ ως πρόεδρος της Γαλλίας αποτελεί αναίδεια, αγένεια», δήλωσε ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρόλο που Ερντογάν και Μακρόν είχαν συζητήσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε τηλεφωνική επικοινωνία τον προηγούμενο μήνα και έπειτα από αρκετές εβδομάδες έντασης στις σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν τόνισε ότι ο πρόεδρος Μακρόν αθέτησε τη συμφωνία με τις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι το να χαρακτηρίζει τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας ως «αυτονομιστές» θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγάλες αντιπαραθέσεις».

«Πάνω που συμφωνήσαμε σε διάλογο και βελτίωση των σχέσεων περίπου μία εβδομάδα-δέκα ημέρες πριν, κοιτάξτε πόσο γρήγορα τα ξέχασε όλα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αποκαλώντας τον Εμ. Μακρόν «ασεβή».

Αν σου άρεσε κάνε