Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αμείωτες οι συγκρούσεις,  με θύμα τον άμαχο πληθυσμό

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αμείωτες οι συγκρούσεις, με θύμα τον άμαχο πληθυσμό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:06 Δημιουργία 29/09/20, 19:31

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για πυρά εναντίον μεθοριακών θέσεων και οικισμών αμάχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιnterfax νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δέκα άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που άρχισαν οι συγκρούσεις, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, ανακοίνωσε πως οι αντίπαλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής μονάδας στη μεθοριακή πόλη Βαρντενις, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο, στις φλόγες τυλίχθηκε και πολιτικό λεωφορείο μετά από επίθεση αζερινού drone.

Η Αρμενία επίσης διέψευσε πληροφορία του Αζερμπαϊτζάν κατά την οποία ο στρατός της είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα η χώρα μετρά τον πρώτο άμαχο νεκρό.Πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Αρμενική πόλη Βάρντενις, μετά από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού με drone.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζαν αλληλοκατηγορήθηκαν για εκτόξευση πυρών εκτός της ζώνης των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα αζερική περιοχή, που υποστηρίζεται από το Γερεβαν.

Στην κόντρα των δύο χωρών λόγο και συμφέροντα φαίνεται να έχουν και Ρωσία-Τουρκία με τη δεύτερη να υποστηρίζει ενεργά το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία να πιέζει για κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε όλες τις πλευρές και ιδιαιτέρως την Τουρκία, να συμβάλουν στη λήξη της έντασης και στην εύρεση μιας ειρηνικής λύσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Οποιεσδήποτε δηλώσεις στήριξης και στρατιωτικής ενέργειας δυναμιτίζουν την κατάσταση και είμαστε κατηγορηματικά εναντίον αυτού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, διαψεύδει τις κατηγορίες για την κατάρριψη Αρμενικού αεροσκάφους τύπου Su-25 από τουρκικό F-16 που σύμφωνα με την Αρμενία «σηκώθηκε» από τη βάση Γκιαντζά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του αρμενικού μαχητικού. Τη διάψευση υποστηρίζει και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.



Αν σου άρεσε κάνε