Ιαπωνία: Παραίτηση Άμπε από την πρωθυπουργία

Ιαπωνία: Παραίτηση Άμπε από την πρωθυπουργία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:49 Δημιουργία 28/08/20, 14:43

Ζητώντας συγνώμη «από τα βάθη της καρδιάς» του ανακοίνωσε ο Σίνζο Άμπε -ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία της Ιαπωνίας, την παραίτηση λόγω προβλήματος υγείας το οποίο δείχνει να επιδεινώνεται.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δήλωσε πως αποχωρεί από τα καθήκοντά του με αποκλειστικά δική του απόφαση, καθώς η ελκώδης κολίτιδα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, δεν του επιτρέπει να είναι εξίσου αποδοτικός και δε θα ήθελε το πρόβλημα της υγείας του να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις της Ιαπωνίας.
Ο Άμπε μάλιστα τόνισε πως η εκλογή του διαδόχου του, δεν εξαρτάται από τον ίδιο, υπογραμμίζοντας έτσι τις αναταραχές στο κυβερνών φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος, ελπίζει το χρόνιο πρόβλημα υγείας του, να του επιστρέψει να παραμείνει ως τη διαδοχή του, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει για εβδομάδες.

Με θερμά λόγια αποχαιρέτησαν το Σίνζο Άμπε ξένοι αρχηγοί κρατών και πολιτικά πρόσωπα εξυμνώντας το πολυετές έργο του απερχόμενου Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα:

Τη λύπη της για την αιφνίδια αποχώρηση του Σ. Άμπε δήλωσε η Νότια Κορέα ενώ δεσμεύτηκε πως «θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον νέο ηγέτη και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» δια στόματος Καν Μιν-Σεόκ, εκπροσώπου του προεδρικού Γαλάζιου Οίκου.

Το Κρεμλίνο και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής προεδρίας Ντ. Πεσκόφ, δήλωσαν στα ρωσικά Μέσα, πως ο Σ. Άμπε «παρέμεινε πάντα πιστός στην αρχή της επίλυσης των θεμάτων για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες, ακόμη και για το πιο δύσκολα, αποκλειστικά μέσω του διαλόγου».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανάρτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ευχαρίστησε τον Άμπε, λέγοντας : «Ο Σίνζο Άμπε πέτυχε σπουδαία πράγματα ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας - για τη χώρα του και τον κόσμο.Υπό την ηγεσία του οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας ενισχύονταν συνεχώς στον τομέα του εμπορίου, της άμυνας και των πολιτιστικών δεσμών μας. Σας ευχαριστώ για όλα τα χρόνια της υπηρεσίας σας και σας εύχομαι καλή υγεία.»

Αν σου άρεσε κάνε