Σύνοδος: Νέα προσπάθεια για συμφωνία

Σύνοδος: Νέα προσπάθεια για συμφωνία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:07 Δημιουργία 20/07/20, 14:39

Την αισιοδοξία του για το ότι στις σημερινές επαφές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπάρξει πρόοδος ή ακόμα και συμφωνία, μετέφεραν τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενοι για την 4η μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «σήμερα έχουμε το πλαίσιο για να φτάσουμε σε μια συμφωνία και ελπίζω πως θα καταφέρουμε να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν, αν και αυτό δεν πρόκειται να είναι εύκολο».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως «υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα.

Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Υπενθυμίζεται πως η ολομέλεια του Συμβουλίου θα ξαναρχίσει τις εργασίας στις 19:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), εάν δεν υπάρξει νέα αλλαγή στο πρόγραμμα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ορίζει πως το ύψος των χρημάτων ως επιδοτήσεις που θα δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέρχεται στα 390 δισ. ευρώ , σημαντικά πιο κάτω από τα 500 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν, με τα υπόλοιπα 360 δισ. ευρώ να δίνονται με τη μορφή δανείων.

Αν σου άρεσε κάνε