Χωρίς «φως στην άκρη του τούνελ» η Σύνοδος Κορυφής...

Χωρίς «φως στην άκρη του τούνελ» η Σύνοδος Κορυφής...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:33 Δημιουργία 17/07/20, 21:20

Μετ' επιτάσεως αλλά και μετ' εμποδίων συνεχίζεται στις Βρυξέλλες από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ απέναντι στον κορονοϊό, με όλες τις ενδείξεις να φανερώνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για συμφωνία επί του Ταμείου είναι οι εγγυήσεις που ζητάει η Ολλανδία σχετικά με τον τρόπο που διαμοιραστεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από ένα διάλειμμα των ηγετών από τη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Σαρλ Μισέλ, ειχε τετ-α-τετ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους μπορούν να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Άμστερνταμ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη είναι η αντίδραση της Ιταλίας και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για την Ολλανδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

«Πολύ μακριά από συμφωνία»

Σημειώνεται πως ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπιτς, δήλωσε πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των ηγετών και ότι «είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε πως έχουμε μια συμφωνία».

Αν σου άρεσε κάνε