Σουηδία: Αυτός είναι ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε

Σουηδία: Αυτός είναι ο δολοφόνος του Ούλοφ Πάλμε

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:51 Δημιουργία 10/06/20, 12:49

Ο Στιγκ Ενγκστρομ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε το 1986, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες.

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».

Ο Πάλμε πυροβολήθηκε στην πλάτη καθώς περπατούσε προς το σπίτι του επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στη Στοκχόλμη. Νωρίτερα, είχε αποδευσμεύσει τους άνδρες ασφαλείας.

Η δολοφονία του πραγματοποιήθηκε στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Σουηδίας και περισσότεροι από δώδεκα μάρτυρες είδαν τον ψηλό άνδρα να πυροβολεί προτού τελικά εξαφανιστεί.

Χιλιάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν σχετικά με τη δολοφονία του Πάλμε. Το 1989 είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία του ένας μικροεγκληματίας αλλά άσκησε έφεση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Το 2004 πέθανε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 έως το 1976 και από το 1982 έως το 1986. Θεωρείται από αρκετούς ο αρχιτέκτοντας της σύγχρονης Σουηδίας. Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε πυροδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής. Η αστυνομία κατηγορήθηκε ευρέως ότι απέτυχε στην αρχική έρευνα.

Το προφίλ του δράστη

O Στιγκ Ενγκστρομ έμεινε γνωστός ως Skandia Man, καθώς εργαζόταν για την ασφαλιστική εταιρεία Skandia. Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου του 1986 βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Ήταν ένας από τους 20 υπόπτους που υπήρξαν μάρτυρες της δολοφονίας. Αυτοκτόνησε το 2000.

Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ως ύποπτος από τον δημοσιογράφο Τόμας Πέτερσον. Η αστυνομία άρχισε να διερευνά την περίπτωσή του 18 χρόνια μετά τον θάνατό του. Πιστεύεται ότι σκότωσε τον Πάλμε από μίσος για τις αριστερές του ιδέες.

Κατά τις ανακρίσεις, ο ύποπτος έπεσε σε αντιφάσεις, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή τον Πάλμε. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει εκπαίδευση στα όπλα.

Η πρώην σύζυγός του είχε δηλώσει το 2018 στην εφημερίδα Expressen ότι είχε ανακριθεί έναν χρόνο νωρίτερα και είχε τονίσει πως οι υποψίες εις βάρος του δεν ευσταθούσαν.

Αν σου άρεσε κάνε