ΗΠΑ και Κίνα «ανοίγουν» εκ νέου το κεφάλαιο των εμπορικών συνομιλιών

ΗΠΑ και Κίνα «ανοίγουν» εκ νέου το κεφάλαιο των εμπορικών συνομιλιών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:16 Δημιουργία 08/05/20, 10:14

Εξελίξεις σημειώνονται στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κίνα και ΗΠΑ δεσμεύθηκαν χθες να καλλιεργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εφαρμογή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας και να συνεργαστούν σε ζητήματα οικονομίας και δημόσιας υγείας.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Λιού Χε, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο σε ζητήματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να διατηρήσουν επικοινωνία.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχει επιτευχθεί θετική πρόοδος στη δημιουργία των αναγκαίων κυβερνητικών υποδομών, που θα επιτρέψουν την επιτυχία της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ. «Παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, και οι δύο χώρες αναμένουν την έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσων που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία».

Είναι η πρώτη φορά που Λιού και Λάιτχαϊζερ επικοινώνησαν επισήμως για την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας από την υπογραφή της, τον Ιανουάριο, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, πλήττοντας τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες και «παγώνοντας» τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Αν σου άρεσε κάνε