Δύσκολη «εξίσωση» ο επαναπατρισμός 50.000 Ευρωπαίων

Δύσκολη «εξίσωση» ο επαναπατρισμός 50.000 Ευρωπαίων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:50 Δημιουργία 02/05/20, 15:49

Τον επαναπατρισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν εκτός της Ε.Ε., όταν λήφθηκε η απόφαση κλεισίματος των ευρωπαϊκών συνόρων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ.

«Όταν η παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης έφθασε στην κορύφωσή της, πολυάριθμοι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη» υπενθύμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για περίπου 600.000 ανθρώπους.

«Ως την 1η Μαΐου, είχαμε επανενώσει πάνω από 550.000 Ευρωπαίους με τις οικογένειές τους — αυτό σημαίνει πως το 90% όσων είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό έχει επιστρέψει» έσπευσε να συμπληρώσει, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Και διαβεβαίωσε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε το 10% των Ευρωπαίων που απομένει να επιστρέψει αεροπορικώς», υποσχέθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η επιχείρηση επαναπατρισμού υποδηλώνει πως «η Ε.Ε. είναι ικανή να αντιδρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και να υποστηρίζει τους πολίτες της».

Ωστόσο, οι περίπου 50.000 περιπτώσεις Ευρωπαίων, οι οποίοι παραμένουν εκτός της Ε.Ε., θεωρούνται δύσκολες υποθέσεις, όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μαρόκου, το οποίο «συνεχίζει να μη δίνει έγκριση» σε πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις Φιλιππίνες, το Καμερούν και την Ινδία, όπου η πρόσβαση στα αεροδρόμια είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω των πολύ αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Αν σου άρεσε κάνε