Γενικολογίες από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Γενικολογίες από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:29 Δημιουργία 19/01/20, 21:18

Με καταδίκη της βίας στη Λιβύη και -μάλλον αόριστες- αναφορές για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται στον εμφύλιο που βρίσκεται εν εξέλιξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η διεθνής Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συζητήσεων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.

Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η 'Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Αν σου άρεσε κάνε