Ο Τραμπ απασφαλίζει κατά του Ιράν, μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

Ο Τραμπ απασφαλίζει κατά του Ιράν, μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:53 Δημιουργία 03/01/20, 17:20

Με ξεκάθαρη θέληση να κλιμακώσει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, μετά από τη δολοφονία του υποστράτηγου των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό drone, κινείται ο Ντόναλτ Τραμπ, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Με νέες αναρτήσεις του στο Twitter, ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, λέγοντας πως Ιρακινοί δεν θέλουν να ελέγχονται από το Ιράν, (αυτή η κατάσταση) δεν πρόκειται να τελειώσει καλά».

Από την πλευρά των Ιρανών, το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας συνεδρίασε υπό την προεδρία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ.

Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται λόγος για το «μεγαλύτερο λάθος των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή» καθώς για το ότι «λήφθηκαν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις.

«Οι ΗΠΑ θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για όλες τις επιπτώσεις μετά από τη δολοφονική επίθεση τους κατά του Σουλεϊμανί» τονίζει η Τεχεράνη.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ιρακινοί ζητούν την αποχώρηση των Αμερικανών

«Καλούμε όλες τις εθνικές δυνάμεις να ενοποιήσουν τη στάση τους προκειμένου να εκδιώξουν ξένα στρατεύματα των οποίων η παρουσία έχει καταστεί άσκοπη στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Χαντί αλ Αμίρι, διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, της στρατιωτικής πτέρυγας του Ανωτάτου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Χαντί αλ Αμίρι έχει δηλώσει αφοσιωμένος φίλος του Κασέμ Σουλεϊμανί. Πολέμησε στο πλευρό του Ιράν κατά τον ιρανοϊρακινό πόλεμο (1980-1989) και επί δύο δεκαετίες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν από την εξορία στο Ιράν.

Ηγείται επίσης της λίστας της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας που εκπροσωπεί σειρά σιιτικών οργανώσεων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος παράταξη στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Μακριά από τη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις σημερινές εξελίξεις

«Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις για τη δολοφονία, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση του πως «ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει έναν ακόμα πόλεμο στον Κόλπο».

Αν σου άρεσε κάνε