Σκηνικό πολέμου μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Σκηνικό πολέμου μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:32 Δημιουργία 03/01/20, 14:09

Πυρετός διεργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή σε όλα τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, σε συνέχεια της στοχευμένης δολοφονικής επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιρανού υποστράτηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε εντολή με την οποία ζητά απ΄όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα υπό το φόβο αντιποίνων στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, σχολίασε με ένα «χρησμό» τις εξελίξεις, λέγοντας με ανάρτηση του στο Twitter πως «το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε ένα πόλεμο, αλλά ποτέ δεν έχασε μια διαπραγματεύση»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επικοινώνησε νωρίτερα με τους ομολόγους του σε Βρετανία, Γερμανία και Κίνα για να τους ενημερώσει για την απόφαση του Ντόναλτ Τραμπ, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να υπογραμμίζει εκ νέου την ορθότητα για το θάνατο του Σουλεϊμανί.

Ετοιμασίες στην Τεχεράνη

Την ίδια στιγμή, εκρηκτικό είναι το κλίμα στο Ιράν, με το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας να συνεδριάσει εντός ολίγου υπό τον προεδρία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως νέος επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης ορίστηκε ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί, πρώην υπαρχηγός του διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του».

Ο Καανί διορίστηκε αναπληρωτής διοικητής της Δύναμης Κουντς το 1997, όταν ο Σουλεϊμανί έγινε ο επικεφαλής διοικητής.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το 2017, ο Καανί είχε δήλώσει ότι «οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ιράν θα βλάψουν τις ΗΠΑ». «Έχουμε θάψει πολλούς σαν τον Τραμπ... και ξέρουμε να πολεμήσουμε εναντίον της Αμερικής», είχε δηλώσει ο Καανί.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ιδιαίτερα διπλωματική και προσεχτική είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Σε σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ», ενώ υποστηρίζει πως «η επίθεση με drone των ΗΠΑ ενάντι στον Σουλεϊμανί θα ανακινήσει την ένταση στην περιοχή.

Καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter πως «ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Βέλγος αξιωματούχος

Από την πλευρά της, η Γερμανία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκληση για εξεύρεση λύσεων «με διπλωματικούς τρόπους».

Παράλληλα, το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Αν σου άρεσε κάνε