Νεκρός ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ

Νεκρός ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:33 Δημιουργία 03/01/20, 08:00

Στα άκρα οδηγείται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Όλα ξεκίνησαν όταν χτες τουλάχιστον τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. "Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα", ανέφερε η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν πλήγματα σε δύο στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Βαγδάτη. Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια.

Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ανέφεραν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Το Ιράκ — σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ — έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε θέατρο του ολοένα σκληρότερου μπραντεφέρ ανάμεσα στην υπερδύναμη και την Ισλαμική Δημοκρατία

Νεκρός ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς ("Ιερουσαλήμ") των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου επιβεβαίωσαν και οι Φρουροί της Επανάστασης. Νεκρός και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους.

Πεντάγωνο: Επιβεβαιώνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διαταγή να εξοντωθεί ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

"Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σκοπός ήταν "η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων", πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε στο Twitter μια εικόνα της αμερικανικής σημαίας, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο του ζήτησε να σχολιάσει τον θάνατο του Σουλεϊμανί στην επιδρομή στο Ιράκ, για την οποία οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο "δεν είχε ενημερωθεί" για την αμερικανική επιδρομή

Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για τις Διεθνείς Υποθέσεις, ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την αμερικανική επιδρομή στο έδαφος του Ιράκ.

"Ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ο εγκέφαλος που προκάλεσε ατέλειωτη βία, δεινά και αστάθεια. Είχε στα χέρια του το αίμα Αμερικανών" και "δεν πρόκειται να θρηνήσω τον θάνατό του", υπογράμμισε ο Ένγκελ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. "Όμως πολλοί θα τον θεωρήσουν μάρτυρα και είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιπλοκές που θα έχει το πλήγμα που έγινε απόψε", πρόσθεσε.

"Αυτό το πλήγμα έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το Κογκρέσο, χωρίς καμία διαβούλευση" με το αμερικανικό κοινοβούλιο, συνέχισε ο βουλευτής της Νέας Υόρκης. "Η διεξαγωγή μιας επιχείρησης τέτοιας βαρύτητας χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο εγείρει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα και συνιστά προσβολή των εξουσιών του Κογκρέσου", στηλίτευσε ο Ένγκελ.

"Η ενέργεια που έγινε απόψε αντιπροσωπεύει σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσής μας με το Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες", προειδοποίησε ο Ένγκελ.

Εξάλλου για τον γερουσιαστή Τζον Μέρφι, μολονότι ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν "εχθρός των ΗΠΑ", ο θάνατός του ενδέχεται να βάλει ακόμα περισσότερους Αμερικανούς σε κίνδυνο.

"Ένας λόγος που γενικά δεν (δολοφονούμε) ξένους πολιτικούς είναι η πεποίθηση ότι τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι Αμερικανοί, όχι λιγότεροι", τόνισε ο Μέρφι μέσω Twitter. "Αυτή θα όφειλε να είναι η αληθινή, πιεστική, σοβαρή ανησυχία μας απόψε", πρόσθεσε.

Σε πολύ διαφορετικό, πανηγυρικό τόνο, η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον θάνατο του Ιρανού ανώτατου αξιωματικού, κατ’ αυτήν "αρχιτρομοκράτη", δηλώνοντας "υπερήφανη" που ο πρόεδρος Τραμπ έπραξε "το σωστό".

Για επικίνδυνη κλιμάκωση της σχέσης ΗΠΑ - Ιράν κάνει λόγο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο θάνατος του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί "εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση", προειδοποίησε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες" της ενέργειας αυτής που βάζει σε "περιπέτειες" την περιοχή, προειδοποίησε ακόμη ο Ζαρίφ, που χαρακτήρισε τον θανόντα υποστράτηγο "την πιο αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε" εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Αλ Νούσρα — του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία — τα τελευταία χρόνια.

Ο Σουλεϊμανί "ενώθηκε με τους μάρτυρες αδελφούς μας αλλά τα αντίποινά μας εναντίον της Αμερικής θα είναι τρομερά", απείλησε από τη δική του πλευρά ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν — και προσωπικά ο Σουλεϊμανί — διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην πορεία του πολέμου στη Συρία, στηρίζοντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Επίσης υποστήριξε τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) μια συμμαχία σιιτικών ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων η οποία έπαιξε καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Συγκαλείται εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την "εγκληματική" επίθεση στη Βαγδάτη σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Μέσα στις "επόμενες λίγες ώρες, θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η εγκληματική ενέργεια" των Αμερικανών, η "επίθεση εναντίον του διοικητή Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, που είχε συνέπεια να γίνει μάρτυρας", είπε στο πρακτορείο ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος του οργάνου αυτού.

Αν σου άρεσε κάνε