Τουρκία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα στρατεύματα στη Λιβύη

Τουρκία: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα στρατεύματα στη Λιβύη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:44 Δημιουργία 30/12/19, 14:42

Την έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αναμένεται να δώσει τις επόμενες μέρες η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, μετά από την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αρχηγό του κράτους Ταγίπ Ερντογάν, εστάλη στην προεδρία του κοινοβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας για να συζητηθεί.

Η τουρκική κυβέρνηση, για να πάρει την άδεια να αναπτύξει μάχιμα στρατεύματα στη Λιβύη, πρέπει να επιτύχει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας χωριστής εντολής, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτικών στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εστάλη σήμερα στο κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εντολή για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη αφού η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ ζήτησε την τουρκική υποστήριξη.

;Eνας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη τα πάνε εκεί».

Οι δυνάμεις του Χάφταρ –που στηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία– δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης αλλά το τελευταίο διάστημα σημείωσαν μικρή πρόοδο, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών, καθώς και με χρήση μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τα ΗΑΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η GNA ανέφερε την Κυριακή ότι ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι δείχνει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει τραβηχτεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία από το 2011, ανέφερε ότι 300 φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και ότι άλλοι εκπαιδεύονται σε τουρκικά στρατόπεδα.

«Η στρατιωτική εμπειρία μας στο εξωτερικό θα είναι πολύ χρήσιμη στη Λιβύη. Όμως, υπάρχει μια πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε και την εμπειρία των Σύρων μαχητών επίσης… και αυτό το αξιολογούμε», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. «Αφού το κοινοβούλιο εγκρίνει την εντολή (αποστολής στρατευμάτων), μπορεί να γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε