Η Ρωσία «δεν μασάει» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το Nord Stream 2

Η Ρωσία «δεν μασάει» από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το Nord Stream 2

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:06 Δημιουργία 23/12/19, 14:03

Την πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει κανονικά κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 , παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς τη Μόσχα, διαμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2, στόχος του οποίου είναι να διπλασιάσει την εξαγωγή φυσικού αερίου κατά μήκος της υπάρχουσας διαδρομής του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία. Περίπου το 18% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Αν και ο Πεσκόφ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ, τόνισε ωστόσο ότι οι κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεκαθάρισε πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Nord Stream 2. Βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος ο αγωγός αναμενόταν να εγκαινιαστεί το πρώτο μισό του 2020.

Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Γερμανός Συντηρητικός βουλευτής Πέτερ Μπέγιερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «θα καθυστερήσουν προσωρινά την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2».

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποδώσει στις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Την Παρασκευή η ελβετο-ολλανδική εταιρεία Allseas, που συμμετέχει στο έργο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων. Άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στον Nord Stream 2 είναι η αυστριακή OMV, οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell και η γαλλική Engie.

Αν σου άρεσε κάνε