Και ο Τζεντιλόνι για την αύξηση των κρατικών επενδύσεων στην ΕΕ

Και ο Τζεντιλόνι για την αύξηση των κρατικών επενδύσεων στην ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 19/12/19, 17:45

Νέο μήνυμα για την αύξηση των κρατικών επενδύσεων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σταθερά δημοσιονομικά έστειλε την Πέμπτη ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός αξιωματούχος, σε ομιλία του σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη, συμπαρατάχθηκε με την άποψη της ΕΚΤ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό πολύ πιο γρήγορα εάν συνδράμουν και οι κυβερνήσεις με τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έδωσε στην Ε.Ε. την εξουσία να περιορίζει τα κρατικά ελλείμματα και επίπεδα χρέους. Σημείωσε όμως ότι δεν επιτρέπει στις Βρυξέλλες να υποχρεώσουν τις χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να ξοδέψουν περισσότερα.

«Αυτό περιορίζει τα όρια των δυνατοτήτων μας για την επίτευξη της κατάλληλης δημοσιονομικής στάσης για την Ευρωζώνη. Και ίσως να μην ήταν πρόβλημα σε ένα φυσιολογικό μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά, όπως έχω πει, οι συνθήκες που βιώνουμε δεν είναι φυσιολογικές και ενδεχομένως να συνεχισθούν», ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Από τη στιγμή που οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι ευθύνη των χωρών-μελών, ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας. Η δημοσιονομική υπευθύνοτητα στις χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με πιο υποστηρικτική πολιτική από τις χώρες με χαμηλά επίπεδα χρέους», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σε έμμεση αναφορά στη Γερμανία, που κατά καιρούς δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις δαπάνες, εκμεταλλευόμενη το υψηλό πλεόνασμα.

Αν σου άρεσε κάνε