Το κόμμα της Μέρκελ στηρίζει την Κύπρο για την ΑΟΖ

Το κόμμα της Μέρκελ στηρίζει την Κύπρο για την ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:49 Δημιουργία 19/12/19, 15:30

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την Κύπρο για τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα από την Τουρκία στην ΑΟΖ της μετέφερε την Τετάρτη η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και νέα επικεφαλής του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ μετά από την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα υπουργός, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο των ενεργειών για ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο PESCO, αναφέρθηκε στις ομόφωνες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και εξέφρασε την πρόθεση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας κατά την συνάντηση, ενημέρωσε τη Γερμανίδα ομόλογό του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές ενέργειες ενώ προχώρησαν σε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία Κύπρου και Γερμανίας στους τομείς της άμυνας της και ασφάλειας.

Κοινή άσκηση Κύπρου-Γερμανίας

Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε ξανά και για τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard από την Τουρκία στα κατεχόμενα και δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία.

Αναφερόμενος στο θέμα πάντως, ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν αρκετές δικαιοδοσίες εντός της Γερμανίας και πρέπει να υπάρχει προσοχή στον τρόπο διαχείρισης του θέματος.

Μετά τις συνομιλίες, η Γερμανίδα υπουργός αναχώρησε για τη Λεμεσό όπου και επισκέφθηκε το γερμανικό απόσπασμα της UNIFIL που εδρεύει εκεί. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας Υπουργού στην Κύπρο πραγματοποιείται σήμερα άσκηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων Γερμανίας και Κύπρου. Η άσκηση, την οποία θα παρακολουθήσει η Γερμανίδα Υπουργός, θα διεξαχθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας.

Αν σου άρεσε κάνε