Σεισμός στην Αλβανία: Στους 35 οι νεκροί - Το έδαφος σηκώθηκε 8,4 εκατοστά

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 35 οι νεκροί - Το έδαφος σηκώθηκε 8,4 εκατοστά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:33 Δημιουργία 28/11/19, 09:23

Στους 35 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία, ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια εντείνονται.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 3,9 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας, και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε, φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο σεισμός στην Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα να ανυψωθεί το έδαφος στο Δυρράχιο κατά 8,4 εκατοστά.

Οι ερευνητές Βαρβάρα Τσιρώνη και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα, στο οποίο παρατηρείται ανύψωση του εδάφους ως και 8,4 εκατοστά, στην περιοχή Hamallaj, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Δυρράχιο.

Στο μεταξύ, νεέος δυνατός σεισμός «χτύπησε» και πάλι την Αλβανία, το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τη φονική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 700.

Η νέα δόνηση επίσης μεγάλη, ήταν 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, στα 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Τίρανα και στα 22 χιλιόμετρα βόρεια από το Δυρράχιο.

Αν σου άρεσε κάνε