Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία - Ψάχνουν για ελπίδα στα συντρίμμια

Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία - Ψάχνουν για ελπίδα στα συντρίμμια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:38 Δημιουργία 27/11/19, 08:00

Την επομένη των φονικών ρίχτερ 6,4 στην Αλβανία, η σημερινή κηρύχτηκε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού αυτού σεισμού μέχρι στιγμής είναι 22 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου επισκέφθηκε τραυματίες.

«Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε και ανακήρυξε τη σημερινή μέρα «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Στη Θουμάνε, κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή. Κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί ακούγονταν από τα συντρίμμια, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Το ίδιο τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Δυρράχιο, όπου στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να σώσουν εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε.

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν βοήθεια. Ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι δήλωσε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν μετά τα 6,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Αν σου άρεσε κάνε