Γερμανία: Οριακή νίκη Σολτς στις εσωκομματικές του SPD

Γερμανία: Οριακή νίκη Σολτς στις εσωκομματικές του SPD

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:24 Δημιουργία 27/10/19, 18:17

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) για την ανάδειξη νέων συμπροέδρων.

Στην ψηφοφορία συμμετείχε το 53% των μελών του κόμματος, τα οποία είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι δίδυμα που αποτελούνταν από έναν άνδρα και μια γυναίκα. Την αναμέτρηση κέρδισαν με οριακή διαφορά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και η εταίρος του Κλάρα Γκάιβιτς με ποσοστό 22,68% των ψήφων. Τη δεύτερη θέση κατάκτησε με 21,04% το δίδυμο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργανς και Σάσκια Έσκεν. Αυτά τα δύο ζευγάρια θα συμμετέχουν στο δεύτερο δημοψήφισμα για την ανάδειξη νέων συμπροέδρων του κόμματος που θα διεξαχθεί από τις 19 ως τις 29 Νοεμβρίου. Αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται το συνέδριο του SPD, στο οποίο οι σύνεδροι αναμένεται να εγκρίνουν τη εκλογή της κομματικής βάσης.

Παρ' ότι ο Όλαφ Σολτς βγήκε πρώτος, το γεγονός ότι σχεδόν τα ¾ των μελών δεν τον ψήφισε, θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλο πλήγμα για το εσωκομματικό του κύρος, δεδομένου ότι είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας στη Γερμανία και είναι προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος και της κυβέρνησης.

Πόλωση της συζήτησης

Αναφορικά με τη δεύτερη αναμέτρηση σε λίγες εβδομάδες, το δίδυμο Σολτς-Γκάιβιτς φαίνεται να είναι το φαβορί. Βάσει των χθεσινών αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι που κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο του κόμματος και οι οποίοι θέλουν την παραμονή του SPD στην κυβέρνηση, όπως ό κ. Σολτς και η κ. Γκάιβιτς, συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων.

Επειδή όμως η συζήτηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθεί στον μελλοντικό προσανατολισμό του κόμματος και ως εκ τούτου σε κλασσικά σοσιαλδημοκρατικά θέματα, όπως διανομή του πλούτου, κοινωνικές παροχές κλπ, η έκβαση της ψηφοφορίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μια πλειοψηφία των μελών ζητά ένα ξεκάθαρο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ του SPD όπως το θέλει το δίδυμο Βάλτερ-Μπόργανς και Έσκεν που υποστηρίζονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και την κομματική νεολαία.

Αν σου άρεσε κάνε