Ο Τζόνσον ζητά νέες εκλογές στη Βρετανία

Ο Τζόνσον ζητά νέες εκλογές στη Βρετανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:02 Δημιουργία 24/10/19, 19:01

Με το αίτημα για πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια ακόμα κίνηση στο «σκάκι» του Brexit.

Όπως μεταφέρει ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση των Τόρις θα αιτηθεί το στήσιμο πρόωρης κάλπης με ημερομηνία στις 12 Δεκεμβρίου και η πρόταση θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου.

Εάν η κυβέρνηση περάσει το αίτημα για πρόωρες κάλπες, θα είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξάγει εθνικές εκλογές από το 1923!

Μένει να φανεί το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα συναινέσει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, με τον ίδιο τον Κόρμπιν να έχει τονίσει τις προηγούμενες μέρες πως θα απαντήσει θετικά σε πρόωρες εκλογές μόνο στην περίπτωση που έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημα του, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

«Αν κερδίσω την πλειοψηφία στις εκλογές, θα επικυρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit, εφόσον δεν έχει εγκριθεί νωρίτερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να δώσει μια μικρή αναβολή στο Brexit, μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα προτιμούσε και ο ίδιος.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επιχειρήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε δύο ακόμη περιπτώσεις, αλλά απέτυχε να περάσει την πρότασή του. Για να περάσει την πρότασή του από το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών.

Οι Εργατικοί αναμένουν την παράταση από την ΕΕ

Εξάλλου, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (που είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της βασίλισσας πριν λίγες μέρες) με πλειοψηφία 16 ψήφων (310 υπέρ και 294 κατά).

Προηγουμένως, οι βουλευτές απέρριψαν δύο τροπολογίες στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που κατατέθηκαν από το Εθνικό κόμμα Σκοτίας και από το κόμμα των Εργατικών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα «να συζητήσουν και να εγκρίνουν πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαλερί Βαζ, δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της ΕΕ στο χρονικό όριο της παράτασης του Brexit, αύριο, και ότι το κόμμα των Εργατικών θα στηρίξει μία πρόταση για εκλογές, μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, και εάν η παράταση που θα δοθεί διασφαλίζει κάτι τέτοιο.

Αν σου άρεσε κάνε