Brexit: Μετά τη συμφωνία, η «μπάλα» στους  Βρετανούς

Brexit: Μετά τη συμφωνία, η «μπάλα» στους Βρετανούς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:34 Δημιουργία 17/10/19, 20:02

Το τελικό «πράσινο φως» για τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ντόναλτ Τουσκ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πλέον, η "μπάλα είναι στο γήπεδο" των Βρετανών», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εννοώντας την ψηφοφορία που θα διεξάγει η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο το ερχόμενο Σάββατο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Τουσκ είπε πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία και αιτηθεί για παράταση του Brexit για μετά τις 31 Οκτωβρίου, θα το δούμε εκείνη τη στιγμή».

Εξάλλου, εξερχόμενος της συνάντησης των 27 της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την ψηφοφορία του Σαββάτου, προσθέτοντας παράλληλα πως το ΗΒ δεν πρόκειται να αιτηθεί παράτασης για το Brexit μετά το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη και ότι ως οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ελπίζει ότι το Λονδίνο θελήσει να επανέλθει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοιχτή.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι διαοφρετική από τη συμφωνία που είχε κάνει η ΕΕ με την πρώην πρωθυπουργό του Η. Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς δεν περιλαμβάνει τη λύση του backstop. «Το backstop δεν ήταν ο σκοπός να χρησιμοποιηθεί, ενώ η καινούργια λύση πιθανότατα θα τεθεί σε λειτουργία μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι το τέλος του 2020, με δυνατότητα παράτασης μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο Λ. Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι με αυτήν τη λύση θα γίνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια και έτσι δεν θα υπάρχουν δασμοί και έλεγχοι στα χερσαία σύνορα. Επιπλέον, ευχαρίστησε την ΕΕ για την αλληλεγγύη που έδειξε στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό, αποτελεί απόδειξη των επιτευγμάτων που μπορεί να πετύχει η Ε.Ε. όταν παραμένει ενωμένη.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική συνεργασία.

Τι προβλέπει το κείμενο

Η συμφωνία Τζόνσον περιλαμβάνει αλλαγές στο πρωτόκολλο Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (γνωστό ως backstop) αλλά και στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ και Βρετανίας.

Η «Ν» παρουσιάζει τα 6 βασικά σημεία της νέας αναθεωρημένης συμφωνίας:

1) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

2) Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά διασυνδεδεμένη με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, δεν θα επιβάλονται δασμοί για εμπορικά προϊόντα που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τρίτες χώρες, εφόσον όμως δεν υπάρχει η πιθανότητα εισαγωγής τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς.

3) Ο ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στην Βόρεια Ιρλανδία, θα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

4) Η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μετά το πέρας των πρώτων τεσσάρων ετών, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα συνεχίσουν να ισχύει η παρούσα συμφωνία.

5) Η μελλοντική οικονομική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα βασίζεται σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Αυτό συνεπάγεται μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

6) Το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα μπορεί να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε