Brexit: Μετά τη συμφωνία, ο λόγος και η «μάχη» στη Βουλή

Brexit: Μετά τη συμφωνία, ο λόγος και η «μάχη» στη Βουλή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:02 Δημιουργία 17/10/19, 13:21

Τα νεότερα από το «μέτωπο» του Brexit εκπέμπουν και πάλι διφορούμενα μηνύματα. Αν και προ ολίγου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το «διαζύγιο», εντούτοις τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Λονδίνο, όπου μυρίζει «μπαρούτι» για το deal των δύο πλευρών.

«Έχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι «δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε δε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Γιούνκερ δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σύνορα στην Ιρλανδία και μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση. Αμφότερα υιοθετούνται από την Κομισιόν, ενώ «ο βρετανός πρωθυπουργός επίσης έδωσε σήμα αποδοχής αυτών των κειμένων σε εμένα σήμερα».

Τα δύο κείμενα στάλθηκαν στον Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «έχουμε μια σπουδαία συμφωνία, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει και πάλι τον έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η συμφωνία θα κατατεθεί προς ψήφιση το Σάββατο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες, πάντως, σημειώνουν ότι εκκρεμεί ακόμη το «πράσινο φως» από το Λονδίνο, την ώρα που το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας επαναλαμβάνει πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία. «Απ' ότι γνωρίζουμε, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία χειρότερη από αυτής της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συνολικά», ανέφερε ο Κόρμπιν.

Ο ίδιος δε χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "ξεπούλημα” που πρέπει να απορριφθεί.

Αν σου άρεσε κάνε