Βρετανία-Βρυξέλλες: Τα βρήκαν σε όλα εκτός από τον ΦΠΑ

Βρετανία-Βρυξέλλες: Τα βρήκαν σε όλα εκτός από τον ΦΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:19 Δημιουργία 17/10/19, 07:30

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας ως προς κρίσιμα, ακανθώδη ζητήματα συγκαλείται σήμερα, Πέμπτη κι αύριο στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος Κορυφής. Τα «βλέμματα» σαφώς είναι στραμμένα καταρχήν στα παζάρια για το Brexit, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά, με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πηγές, τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα «καυτά» ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ενημέρωση από τον Μπαρνιέ, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, τότε θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν οι ίδιοι παράγοντες.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι της Συνόδου θα βρεθεί και η Τουρκία, η οποία θα απασχολήσει τους ηγέτες σε τρία επίπεδα: αναφορικά με τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Στα πρώτα δύο σημεία, οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε., αφενός για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις εξορύξεις και αφετέρου για την καταδίκη της τουρκικής επίθεσης.

Οι προβολείς σχετικά με την Ελλάδα πέφτουν στο μεταναστευτικό «μέτωπο», καθώς αναμένεται να να τεθεί το ζήτημα της αύξησης των ροών προς τα ελληνικά νησιά αλλά και αυτό της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, μετά τη μη απόφαση σε επίπεδο υπουργών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το θέμα με σκοπό να βρουν τις κατάλληλες διατυπώσεις για τα τελικά συμπεράσματα, προκειμένου να μην καμφθεί το ηθικό των δύο χωρών.

Δύσκολες προοιωνίζονται και οι συνομιλίες και αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου, δηλαδή μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν καθαρά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αυτών που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.

Αν σου άρεσε κάνε