Πλησιάζουν τους 400 οι νεκροί από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Πλησιάζουν τους 400 οι νεκροί από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:09 Δημιουργία 11/10/19, 15:35

Κοντά στα 400 φαίνεται πως ανέρχονται τα θύματα από τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία την Παρασκευή, κατά την τρίτη μέρα της επιχείρησης «Πηγής Ειρήνης» που έχει ξεκινήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 342 αντίπαλοι της Τουρκίας («τρομοκράτες», όπως τους χαρακτηρίζει η Άγκυρα) έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης την περασμένη Τρίτη.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αναφέρουν πως έχουν σκοτώσει περίπου 20 μέλη των τουρκικών δυνάμεων, με την Άγκυρα να παραδέχεται το θάνατο μόλις ενός Τούρκου στρατιώτη.

Ακόμα, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών αμάχων, καθώς 7 πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρα της, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέφερε πως δύο άμαχοι Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η αντίδραση της Ιταλίας

Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της Τουρκίας ότι θα ωθήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες προς τις χώρες της ΕΕ.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εκβιασμό. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδεχθεί σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να γίνουν στη συνέχεια εργαλείο εκβιασμού για μια στρατιωτική πρωτοβουλία την οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και η οποία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Κόντε σε δημοσιογράφους.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΗΕ

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

Αν σου άρεσε κάνε