Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία

Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:34 Δημιουργία 09/10/19, 16:20

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση του στο Twitter, με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η επέμβαση θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα σώσει την περιοχή από την τρομοκρατία.

Δικαιολογώντας την επίθεση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «η επιχείρηση της Τουρκίας είναι σύννομη με τους νόμους του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ».

Η εισβολή ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ρας αλ Άιν, που συνοδεύονται από κάλυψη πυροβολικού στη βορειοανατολική Συρία, με στόχο την εξόντωση των κουρδικών δυνάμεων και τη «δημιουργία ζώνης ασφαλείας για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους», όπως αναφέρει η Άγκυρα.

Σημειώνεται πως οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπαν σήμερα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η επίθεση της Τουρκίας έχει ήδη ως αποτέλεσμα την προώθηση των δυνάμεων που στηρίζονται από την Άγκυρα κατά 25χλμ στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Για βομβαρδισμό αμάχων και θύματα κάνουν λόγο οι Κούρδοι

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Αντεπίθεση από τους Κούρδους

Αργότερα, έγινε γνωστό πως ως απάντηση στην τουρκική επίθεση δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα

Ακόμα, έξι ρουκέτες έπληξαν τη τουρκική πόλη Νουσαγιαμπίν, στα σύνορα με τη Συρία

Κλήση στον Αμερικανό πρέσβη

Όπως έγινε γνωστό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κυβέρνησης Ερντογάν.

Από την πλευρά των αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που έχει επικρίνει έντονα την απόφαση του προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία, έγραψε στο Twitter, «προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ.

Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά", πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με τα χρήματα απειλεί η ΕΕ

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως «η ΕΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρηματοδοτήσει τη ζώνη "ασφαλείας" στη Συρία, όπως ζητά η τουρκική κυβέρνηση»,καλώντας τον Ερντογάν να σταματήσει την επίθεση του.

Υπενθυμίζεται πως η δημιουργία της ζώνης «ασφαλείας» είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία έχει πιέσει ο Τούρκος πρόεδρος την ΕΕ.

Μήνυμα κατά της Άγκυρας έστειλε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα.

Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Πόντιος Πιλάτος» η Ρωσία

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ρωσία καταδίκασε την επέμβαση, λέγοντας πως «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, είπε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους.

Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Αν σου άρεσε κάνε