Στην «καρδιά» οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ το Yavuz

Στην «καρδιά» οικοπέδου της κυπριακής ΑΟΖ το Yavuz

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 03/10/19, 19:40

Χωρίς τέλος και με φανερή τη διάθεση για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπρο τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.

Το Yavuz με τη συνοδεία του πλοίου Orhan Bay εισήλθε μετά τις 5.30 το απόγευμα Πέμπτης εντός του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ και σε περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX. Πρόκειται για βόρειο σημείο του τεμαχίου 7 προς τα δυτικά παράλια της Κύπρου. Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε αναχωρήσει από τη Μερσίνα στις 2 Οκτωβρίου και αρχικά κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρίσκεται το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, Fatih, δυτικά της Πάφου.

Αφού παρέμεινε εκεί για μια ώρα περίπου έβαλε πλώρη προς τα βόρεια αδειοδοτημένα τεμάχια της ΑΟΖ. Πέρα από τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, το μεσημέρι Πέμπτης ότι λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα δεν έχει υπάρξει η όποια άλλη αντίδραση από κυπριακής πλευράς.

Η Άγκυρα

Στην Τουρκία η διέλευση του Yavuz παρουσιάζεται με διθυραμβικούς τόνους με τον υπουργό Ενέργειας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες που δείχνουν το γεωτρύπανο εν πλω και με τη συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων. Το σκάφος μέχρι και τις 7.20 το βράδυ έδειχνε να συνεχίζει την πορεία με ταχύτητα 9,2 Knots.

Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Αναστασιάδη

Στον απόηχο των σημερινών εξελίξεων, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή στη Λευκωσία

Αν σου άρεσε κάνε