Κίνα: Θετικά «σινιάλα» από τον μεταποιητικό κλάδο

Κίνα: Θετικά «σινιάλα» από τον μεταποιητικό κλάδο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:45 Δημιουργία 30/09/19, 08:00

Καλύτερη των προβλέψεων ήταν η εικόνα για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως οι προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη παραμένουν σοβαρότατες.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα των Caixin/Markit σκαρφάλωσε αυτόν τον μήνα στις 51,4 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2018 και σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη των προβλέψεων των ειδικών, που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 50,2 μονάδες και σηματοδοτεί τον πρώτο μήνα επέκτασης, ύστερα από τέσσερις ύφεσης.

Ο επίσημος δείκτης PMI, που δίνει στη δημοσιότητα η κινεζική κυβέρνηση, έδειξε πάντως τον κλάδο να παραμένει σε συρρίκνωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ωστόσο και πάλι ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα ανήλθε στις 49,8 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων ότι θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο, στις 49,5.

H πορεία του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων στο μέτωπο του εμπορίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι όσο θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, θα ερχόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία, η οποία ωστόσο θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, πιθανότατα. ψ

Αν σου άρεσε κάνε