Αποθέωση του προστατευτισμού από τον Τραμπ στον ΟΗΕ

Αποθέωση του προστατευτισμού από τον Τραμπ στον ΟΗΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:02 Δημιουργία 24/09/19, 17:30

Ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ του προστατευτισμού και των οικονομικών πολιτικών που ασκούν οι ΗΠΑ επί την προεδρία του έστειλε την Τρίτη ο Ντόναλτ Τραμπ, κατά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στους ηγέτες του κόσμου στην 74η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τραμπ, «ο κόσμος δεν ανήκει σε αυτούς που θέλουν την παγκοσμιοποίηση, αλλά στους πατριώτες», με τον ίδιο να τονίζει πως το διεθνές σύστημα εμπορίου είναι διάτρητο από κράτη που δρουν κακή τη πίστη. Με το διαμοίρισμα των θέσεων εργασίας, μια μικρή ομάδα ατόμων πλούτισε εις βάρος των μεσαίων στρωμάτων».

«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε σφοδρά στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας το ως «το μεγαλύτερο κράτος-τρομοκράτη στον κόσμο» ενώ «έδειξε» στο καθεστώς της Τεχεράνης ως υπαίτιο για τις πρόσφατες επιθέσεις στα διυλιστήρια της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Ακόμα, τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται σε «πολύ ισχυρή θέση» απέναντι στο Ιράν, το οποίο πιστεύει ότι θέλει να κάνει κάτι για να εκτονώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά. Ας δούμε τι θα συμβεί με το Ιράν, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση με το Ιράν και νομίζω πως οι Ιρανοί θα ήθελαν να κάνουν κάτι και θα ήταν έξυπνο γι΄αυτούς αν το έκαναν», είπε ο Τραμπ.

Συνεχίζοντας, εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο μια «μαριονέτα» της Κούβας.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε σκληρά τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, αλλά παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο δυνάμεις μπορούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία.

Ανέφερε ακόμα πως θα καταλήξει σε μια «εξαίρετη» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν το τελευταίο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εργαζόμαστε στενά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια εξαίρετη εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Κίνα λέγοντας πως ο καιρός των «καταχρήσεων» στον εμπορικό τομέα «έχει παρέλθει» και κάλεσε το Πεκίνο να προστατεύσει «τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ.

«Στη διάρκεια των χρόνων αυτών οι καταχρήσεις» στο διεθνές εμπόριο «είχαν γίνει ανεκτές, είχαν αγνοηθεί, αν όχι ενθαρρυνθεί», είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στην «παγκοσμιοποίηση». «Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί «από πολύ κοντά» τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την κρίση στο Χονγκ Κονγκ. «Ο κόσμος περιμένει σθεναρά η κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δεσμευτική συνθήκη της» και να «προστατεύσει την ελευθερία» και τον «δημοκρατικό τρόπο ζωής» της πρώην βρετανικής επαρχίας, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε