Ο Νετανιάχου απειλεί με προσάρτηση της κοιλάδας της Ιορδανίας

Ο Νετανιάχου απειλεί με προσάρτηση της κοιλάδας της Ιορδανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:16 Δημιουργία 10/09/19, 18:34

Την πρόθεση του να προχωρήσει με στρατιωτικά μέσα στην προσάρτηση της κοιλάδας της Ιορδανίας στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα του, δήλωσε πως η προσάρτηση θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του, σε περίπτωση επανεκλογής του στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Η κοιλάδα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Εάν αναδειχθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, στις 17 Σεπτεμβρίου, τότε ο Νετανιάχου θα καταλάβει - όπως υπόσχεται - μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα της Ιορδανία και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας» τόνισε.

Το Ισραήλ έχει κατασκευάσει οικισμούς στην περιοχή και τυχόν προσάρτηση θα ισοδυναμεί με αφαίρεση γης που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος μελλοντικούς κράτους.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε πως στόχος του είναι να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς και να κατασκευάσει υποδομές στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία», όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η αντίδραση

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε μια συγκρουσιακή συνύπαρξη με 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αν σου άρεσε κάνε