Παραμένει σε κυβερνητικό «κενό» η Ιταλία

Παραμένει σε κυβερνητικό «κενό» η Ιταλία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:30 Δημιουργία 26/08/19, 09:25

Ακόμα πιο κοντά στη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών βρίσκεται η Ιταλία από σήμερα, Δευτέρα, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος δεν έβγαλαν «λευκό καπνό» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα δύο κόμματα ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις την Παρασκευή, μετά από την κατάρρευση του κυβερνητικού σχηματισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα και την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε από πρωθυπουργός της χώρας.

Εντούτοις, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, κάτι που συνιστά προϋπόθεση προκειμένου ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να ανάψει το «πράσινο» φως για την έναρξη νέου γύρου διαβουλεύσεων την Τρίτη.
Ο Ματαρέλα, εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν για μία ομαλή διακυβέρνηση, μπορεί να αναθέσει τα ηνία σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ιταλία.

Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να λάβουν χώρα τον Οκτώβριο κιόλας.

Διαφωνίες

Στις συνομιλίες του με το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαίτησή του ο Κόντε να ονομαστεί εκ νέου πρωθυπουργός, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους Δημοκρατικούς που προωθούν το όνομα του βουλευτή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο.

Πηγή από το περιβάλλον του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το κόμμα ήταν πολύ δυσαρεστημένο από τα «συνεχόμενα τελεσίγραφα» που έθετε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, επεσήμανε άλλωστε ότι μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται και νέα μέλη, χωρίς ωστόσο να κάνει ειδική μνεία στον Κόντε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε μια θετική λύση, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι στον ορίζοντας», τόνισε ο ίδιος, καλώντας το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε συνάντηση σήμερα, προκειμένου να αναζητηθεί μια πλατφόρμα κοινής πολιτικής.

Αν σου άρεσε κάνε