Μπόρις Τζόνσον: Ο διάδοχος της Μέι που έχει δεσμευτεί για Brexit μέσα σε 3 μήνες

Μπόρις Τζόνσον: Ο διάδοχος της Μέι που έχει δεσμευτεί για Brexit μέσα σε 3 μήνες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:39 Δημιουργία 23/07/19, 14:11

Την «εξίσωση» του Brexit καλείται να λύσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που έχει δεσμευτεί για υλοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ μέσα σε τρεις μήνες, ακόμη και δίχως συμφωνία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμετρήθηκε με τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Στην ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν τα οργανωμένα μέλη των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε 92.153 ψήφους, έναντι 46.656 του Τζέρεμι Χαντ.

Ο Τζόνσον ήταν ο επικεφαλής της πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος, που στο δημοψήφισμα του 2016 είχε υποστηρίξει την αποχώρηση του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σήμερα διαπρύσιος κήρυκας μιας αποχώρησης της χώρας από την Ένωση το συντομότερο δυνατό, ακόμη και χωρίς συμφωνία αποχώρησης.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι έσπευσε να συγχαρεί τον Τζόνσον.

«Τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ένα brexit που να λειτουργεί και να κρατήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την κυβέρνηση. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου από τα αποδυτήρια»μ, έγραψε.

«Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο», δήλωσε στο μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή Τζόνσον. «Θα είναι καταπληκτικός!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Την ίδια στιγμή,ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε την συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Αν σου άρεσε κάνε