Νέα εστία έντασης στον Περσικό Κόλπο μεταξύ Ιράν και Βρετανίας

Νέα εστία έντασης στον Περσικό Κόλπο μεταξύ Ιράν και Βρετανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:10 Δημιουργία 11/07/19, 09:11

Νέα ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο έρχεται την Πέμπτη μετά από καταγγελίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το ότι 3 ιρανικά πλοία προσπάθησαν την Τετάρτη να εμποδίσουν τη διέλευση ενός βρετανικού πλοίου, του British Heritage, από το Στενό του Ορμούζ, όμως απομακρύνθηκαν έπειτα από προειδοποίηση μιας βρετανικής φρεγάτας, όπως ανακοίνωσε το Λονδίνο

«To HMS Montrose αναγκάστηκε να μπει μεταξύ των ιρανικών πλοίων και του British Heritage και να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τα ιρανικά πλοία, τα οποία τότε απομακρύνθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του.

«Ανησυχούμε από αυτή την ενέργεια και εξακολουθούμε να καλούμε τις ιρανικές αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως το Ιράν, μέσω των Φρουρών της Επανάστασης διαψεύδει τα παραπάνω, κατηγορώντας Βρετανία και ΗΠΑ για την προσπάθεια δημιουργίας προβοκάτσιας στην περιοχή.

Ο ισχυρισμός της Βρετανίας ότι το Ιράν προσπάθησε να σταματήσει ένα δεξαμενόπλοιό της στον Κόλπο χθες, Τετάρτη, είναι άνευ αξίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Απ’ ό,τι φαίνεται το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

Η νέα ένταση έρχεται περίπου μία εβδομάδα αφού μέλη του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας συνέλαβαν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στα ανοικτά του Γιβραλτάρ καθώς πίστευαν ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα από την ΕΕ.

Αν σου άρεσε κάνε