Η προσοχή σε Τραμπ και Πούτιν για τη σύνοδο των G20

Η προσοχή σε Τραμπ και Πούτιν για τη σύνοδο των G20

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:48 Δημιουργία 28/06/19, 08:14

TAGS

Η συνάντηση που έχουν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι αυτή που ξεχωρίζει στην πρώτη μέρα της συνόδου των G20 που ξεκίνησε στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Προσερχόμενος στο ραντεβού, ο Τραμπ δήλωσε πως «έχω μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν» και πρόσθεσε πως θα συζητήσουν το εμπόριο και τα σχέδια αφοπλισμού των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.

«Πολλά θετικά πράγματα μπορούν να προκύψουν από τις σχέσεις μας» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Φάνηκε να ενοχλείται όταν ερωτήθηκε σχετικά με τρία ουκρανικά πολεμικά που συνελήφθησαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πέρυσι και τα πληρώματά τους συνεχίζουν να κρατούνται, λέγοντας πως δεν θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα κουβεντιάσουν.

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο από τον Ιούλιο του 2018, όταν έλαβαν μέρος σε μια πρώτη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

Ο Πούτιν έκρινε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μια καλή ευκαιρία για να επανέλθουν σε κάποια από τα ζητήματα που είχαν εξετάσει πέρυσι.

«Έχουμε πράγματα να συζητήσουμε», είπε ο Πούτιν στα σύντομα σχόλιά του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Η αναφορά του Σι

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλησε να αφήσει ξεκάθαρα καρφιά κατά των ΗΠΑ, πριν από την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Τραμπ, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο.

«Τα μέτρα προστατευτισμού, που λαμβάνουν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης στη διάρκεια μιας συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Σε αυτές τις συνθήκες, όπως επισήμανε ο ίδιος, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Η επαφή της Μέρκελ με τον Τραμπ

h καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο τωνG20 θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων — για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δυτική Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Νωρίτερα, ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενόψει της συνάντησής του με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Μέρκελ είναι «μεγάλη φίλη μου» και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τουσκ για τον Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στηλίτευσε με ασυνήθιστη σφοδρότητα σήμερα δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, για τον οποίο οι προοδευτικές ιδέες που προβάλλουν οι δυτικές δημοκρατίες είναι «απαρχαιωμένες», ανώφελες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ο Πούτιν έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times ότι οι προοδευτικές ιδέες έχουν «κατατροπωθεί».

Λέγοντας σαρκαστικά ότι η αϋπνία λόγω της αλλαγής ζώνης ώρας του επέτρεψε να διαβάσει ολόκληρη τη συνέντευξη, ο Τουσκ εξαπέλυσε αντεπίθεση, σε ασυνήθιστα μη διπλωματικό τόνο, από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.

«Μπορώ να πω ότι διαφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα κατά το οποίο οι προοδευτικές ιδέες είναι απαρχαιωμένες. Ως Ευρωπαίοι, υπερασπιζόμαστε σθεναρά και χωρίς καμία αμφισημία την προοδευτική δημοκρατία», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αν σου άρεσε κάνε