Yeni Safak: «Ας μην πάρουμε τα F-35»

Yeni Safak: «Ας μην πάρουμε τα F-35»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:39 Δημιουργία 27/06/19, 18:36

Την εγκατάλειψη της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 υποστηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σημειώνοντας πως η Άγκυρα σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο εξαιτίας της εξάρτησης από τις ΗΠΑ για τυχόν τεχνικές βλάβες στα αεροσκάφη και όπως αναφέρει «θα μπορεί να συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους Αμερικανούς».

Με τίτλο «ας μην πάρουμε τα F-35» η τουρκική εφημερίδα τονίζει πως η θέση να μην αγοραστούν τελικά τα αμερικανικά μαχητικά αρχίζει να υπερισχύει στην Τουρκία, από τη στιγμή που ΗΠΑ απειλούν την Άγκυρα ότι αν πάρει τους S-400, να ξεχάσει τα F-35.

Παράλληλα, σημειώνει πως στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η πιο σωστή απόφαση θα είναι να μην αγοραστούν τελικά τα F-35 από τους Αμερικανούς.

Οι ίδιος πηγές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατά τη χρήση τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στην περίπτωση που «αυτή η ένταση οδηγήσει σε μη αγορά των F-35 θα είναι μια καλή εξέλιξη» καθώς η Τουρκία θα επικεντρωθεί και θα επιταχύνει την παραγωγή του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X.

Επιπλέον, η Yeni Safak σημειώνει ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F-35 και αν χρειαστεί θα τα διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού.

Αν σου άρεσε κάνε