Η Τουρκία «κρύβεται» πίσω από το NATO για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία «κρύβεται» πίσω από το NATO για την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:23 Δημιουργία 25/06/19, 10:18

Την «κάλυψη» που παρέχει το ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη του θέλησε να εκμεταλλευτεί ο Τούρκος απεσταλμένος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, Μπασάτ Οζτούρκ, σχετικά με τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην περιοχή δεν έχουν έχουν συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά στην ΕΕ.

«Καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν συζητείται εκεί με δηλητηριώδη τρόπο», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να πάρει θέση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου όπως έκανε.

«Η ΕΕ δεν θα μπορούσε να επιλέξει πλευρά για τα προβλήματα μεταξύ μελών της», τόνισε.

Μιλώντας για το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο Οζτούρκ δήλωσε πως το ζήτημα δεν άπτεται του NATO και ότι είναι αποκλειστικό θέμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

«Οι S-400 δεν είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, είναι ένα διμερές πρόβλημα, το να συμπεριλαμβάνουν οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ στο ζήτημα αυτό και να βλάπτουν τη συνοχή της Συμμαχίας θα ήταν λάθος» σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι σε συνεργασία και ενότητα, σύμφωνα με τις κοινές αξίες του ΝΑΤΟ, και να συμμορφώνονται με το πνεύμα της συμμαχίας.

Αν σου άρεσε κάνε