«Καμπανάκι» Commerzbank για «φούσκα» στο real estate

«Καμπανάκι» Commerzbank για «φούσκα» στο real estate

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:47 Δημιουργία 31/05/19, 15:45

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια νέα «φούσκα» στο real estate ως αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησαν αναλυτές της Commerzbank.

«Εξαιτίας του χαμηλού δομικού πληθωρισμού, ορισμένες πολιτικές θεωρούνται επιβεβλημένες. Ωστόσο η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει κόστος και έχει τη μορφή της ανόδου των τιμών των κατοικιών, οι οποίες φαίνονται ήδη πιο ακριβές σε κάποιες χώρες» σημειώνουν αναλυτές της γερμανικής τράπεζες.

«Η απειλή μιας φούσκας στις τιμές των κατοικιών φαίνεται πραγματική πιθανότητα» προσθέτει.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Commerzbank σημειώνει ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται ταχύτατα στην πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων οικονομικών όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας προβλέπουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος για το ορατό μέλλον, αυξάνοντας περαιτέρω την απειλή μιας φούσκας στο real estate.

«Η σχέση ανάμεσα στις τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια, ένας δείκτης που χρησιμοποιείται συχνά για την αξιολόγηση του real estate, έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 10% από το 2015. Τούτο είναι λιγότερο από 5% κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2008, όταν είχαν σχηματιστεί μεγάλες φούσκες στην αγορά κατοικιών στην ευρωζώνη» επισημαίνουν.

Αν σου άρεσε κάνε