Βρετανία: Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά του κόμματος Brexit

Βρετανία: Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά του κόμματος Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:30 Δημιουργία 20/05/19, 18:28

Έλεγχο στα οικονομικά του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ θα κάνει η βρετανική Εκλογική Επιτροπή, με αφορμή καταγγελίες του πρώην ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, για παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σε πολιτική συγκέντρωση ότι η Εκλογική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να διεξαγάγει έρευνες και ελέγχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όταν πρόκειται για θέματα χρηματοδότησης των κομμάτων. Είπε επίσης ότι μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου PayPal το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, που φέρεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, δέχεται παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ποσά μικρότερα των 500 στερλινών δεν είναι απαραίτητο να δηλώνονται, ωστόσο το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ φέρεται να έχει λάβει ποσά από το εξωτερικό.

Όπως τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν, αν αποδειχθούν αυτές οι πληροφορίες και επιτραπεί στο Κόμμα του Brexit να δέχεται χρήματα από το εξωτερικό, τότε η δημοκρατία στη χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, αύριο Τρίτη θα κάνει έλεγχο στα γραφεία του Κόμματος του Brexit, ενώ ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «πρέπει να συμμορφώνεται όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα με τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

Όπως τόνισε, «οφείλει να αναφέρει τις δωρέες που δέχεται, τα δάνεια, τις δαπάνες της εκστρατείας του και τους προϋπολογισμούς του».

«Αύριο θα κάνουμε έλεγχο στα συστήματα του κόμματος για την αποδοχή χρημάτων και ακόμη και οι δωρέες άνω των 500 στερλινών θα πρέπει να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν υπάρξουν αποδείξεις ότι έχει υπάρξει παράβαση του νόμου, θα εξετάσουμε την επιβολή κυρώσεων».

Ωστόσο, οι καταγγελίες του Γκόρντον Μπράουν δεν έμειναν μόνο στις δωρεές μέσω PayPal. Είπε ότι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ερευνήσει τις πληροφορίες ότι ως ευρωβουλευτής ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει δεχθεί παρανόμως οικονομική βοήθεια ύψους 450.000 στερλινών από τον Άρον Μπανκς, ευρωσκεπτικιστή επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε την εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.

Ο Φάρατζ υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και ότι το κόμμα του δέχεται δωρεές μόνο σε στερλίνες, κατηγορώντας τον Γκόρντον Μπράουν για «απόλυτα αηδιαστική συμπεριφορά», ενώ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις εναντίον του γίνονται «από ζήλια» γιατί έχει ρεύμα το κόμμα του.

Αν σου άρεσε κάνε