Η Τουρκία «βάζει χέρι» στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας

Η Τουρκία «βάζει χέρι» στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:15 Δημιουργία 13/05/19, 16:13

To τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθεσία για τη μεταφορά 40 δισ. τουρκικών λιρών (6,6 δισ. δολ.) από νόμιμα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, για να τον ενισχύσει, ανέφεραν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι πιο βαθύ από ότι αναμενόταν, σημειώνουν οι πηγές, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Δεν είναι σαφές εάν το νομοσχέδιο θα φτάσει στο κοινοβούλιο, αν και μία πηγή υπογράμμισε ότι θα γίνει «σύντομα».

Εάν ενεργοποιηθεί, η μεταφορά θα σηματοδοτήσει μία ακόμη ανορθόδοξη απόπειρα της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να βγάλει την Τουρκία από την ύφεση και να σταθεροποιήσει τη λίρα, μετά την κρίση της τελευταίας χρονιάς.

Η λίρα είναι υπό νέα πίεση τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας.

Τα «νόμιμα αποθεματικά» είναι αυτά που η κεντρική τράπεζα βάζει στην άκρη από κέρδη, με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες. Στα τέλη του 2018, ήταν 27,6 δισ. τουρκικές λίρες, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η τουρκική λίρα σήμερα κάνει βουτιά 2,1%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 6,1116 λίρες ανά δολάριο.

Η μεταφορά θα είναι η δεύτερη κίνηση της Αγκυρας για άντληση κεφαλαίων από την κεντρική τράπεζα, με στόχο την ενίσχυση του προϋπολογισμού. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα μετέφερε 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο.

Παρά την κίνηση του Ιανουαρίου, ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. τουρκικές λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένεται να φτάσει τις 80,6 δισ. λίρες μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αν σου άρεσε κάνε