Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Πομπέο για να πιέσει στο θέμα του Ιράν

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Πομπέο για να πιέσει στο θέμα του Ιράν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:58 Δημιουργία 13/05/19, 09:36

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ώστε να βρει ευρωπαίους συμμάχους, πιθανότατα στην αμερικάνικη θέση για το Ιράν.

Κατά συνέπεια, ο Πομπέο θα ακυρώσει τον ενδιάμεσο σταθμό τον οποίο θα έκανε στη Μόσχα σήμερα, ανέφερε ο αξιωματούχος, λίγο πριν από την αναχώρηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Ουάσιγκτον για τη βελγική πρωτεύουσα.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο ίδιος, μετά τις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αμερικανική διπλωματία δεν ξεκαθάρισε με ποιους ακριβώς αξιωματούχους σκοπεύει να συναντηθεί ο Πομπέο. Περιορίστηκε να πει ότι θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των κυβερνήσεων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, δηλαδή των τριών χωρών που είχαν υπογράψει το 2015 το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την 8η Μαΐου, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, πως σκοπεύει να πάψει να τηρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της συμφωνίας αυτής. Η Τεχεράνη απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους - οι οποίοι δηλώνουν προσηλωμένοι στην τήρηση της συμφωνίας - ότι εάν δεν συμβάλουν να βγουν από τη διεθνή απομόνωση δύο κρίσιμοι τομείς της οικονομίας της, αυτοί της τραπεζικής και του πετρελαίου, που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα αποκηρύξει τους περιορισμούς που τηρεί ως προς τα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει. Οι Ευρωπαίοι πάντως απέρριψαν το τελεσίγραφο της ιρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, εντείνεται. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τους ηγέτες του Ιράν να αναλάβουν πρωτοβουλία να διαπραγματευθούν μαζί του από την αρχή για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης. Αυτόν τον μήνα, επέβαλε κυρώσεις στο σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ενώ ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, στη θάλασσα και στον αέρα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot.

Αν σου άρεσε κάνε