Στο «φουλ οι μηχανές» για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

Στο «φουλ οι μηχανές» για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 05/05/19, 16:56

Στο κρισιμότερο στάδιο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την πρόοδο που έχει έως τώρα σημειωθεί να γεννά προσδοκίες για αίσιο τέλος στην εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίγκ, θα αποφασίσουν μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, εάν θα συναντηθούν για την επικύρωση μιας εμπορικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν σημειώσει πρόοδο στη γεφύρωση των διαφορών και είναι πιθανό ένα σενάριο επίτευξης συμφωνίας έως τα τέλη της εβδομάδας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, είχε αναφέρει προ ημερών ότι οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θεωρούν ότι είναι αρκετές οι πιθανότητες για μια τέτοια συνάντηση.

Η τελική επικύρωση μιας συμφωνίας προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα ξεπεράσουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, όπως τον μηχανισμό επιβολής της συμφωνίας και μια απόφαση για την άρση ή μη των δασμών, όπως ανέφεραν στο Bloomberg έγκυρες πηγές.

«Μια σινο-αμερικανική συμφωνία θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά σε μια εποχή επιδείνωσης των προοπτικών και με τις ΗΠΑ να απειλούν να ανοίξουν νέο εμπορικό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση», επισημαίνει ο Τσαγκ Σου, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Μια συμφωνία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποκλιμακώσει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις που ασκούνται στην κινεζική οικονομία», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε